Make your own free website on Tripod.com

CONSTRUCTII

Acte necesare pentru constructia casei tale!

Home
Calitatea isi spune cuvantul!
Acte necesare pentru constructia casei
Galerie lucrari executate
Constructii case din lemn

Click pe buton pt. contact:

 

Acte pt. constructia casei tale

 

Ce acte iti trebuie pentru a construi-amenaja o casa!!!

Daca te-ai decis sa costruiesti o casa sau pur si simplu vrei sa faci unele amenajari in locuinta, din punct de vedere legal este necesara o autorizatie de constructie. Pentru obtinerea acestei autorizatii trebuie sa ai in vedere dobandirea certificatului de urbanism, avizelor si a autorizatiei de constructie.  Certificatul de urbanism este… actul prin care autoritatea responsabila cu construirea, in zona in care locuiesti, te instiinteaza ce si in ce conditii poti construi. El se elibereaza de catre primarii (pe baza de cerere) si cateva acte care iti sunt la indemana: act de proprietate, intabulare, cadastru, un memoriu si o cerere.
Durata legala de emitere a certificatului, inca de la depunerea actelor, este de maximum 30 de zile. Taxa care se plateste pentru eliberarea unui certificat de urbanism este de 50 -100 mii lei.

Avize

Exista doua categorii de avize si acorduri. Unele se obtin de la furnizorii de utilitati (apa, canal, energie electrica, gaze, telefonie, salubritate), iar altele de la diverse autoritati, privind problemele de mediu, aparare civila, sanatate publica, aparare contra incendiilor, monumente istorice si zone protejate.
general, durata medie de obtinere a tuturor avizelor este de 45 de zile. Pe langa proiect, avize si acorduri, se mai pot cere de catre primarii: declaratie pe proprie raspundere ca imobilul nu face obiectul vreunui litigiu aflat pe rol intr-o instanta judecatoreasca, studiu geotehnic, ridicare topometrica, acordul vecinilor, expertize tehnice, diverse studii, etc. Si in acest caz sunt solicitate numai unele acte, in functie de situatie.

In cazul inspectoratului de stat in constructii nu se percepe nici un cost pentru obtinerea avizelor, in timp ce pentru avizul de la Apele Romane costul poate fi de 200 – 300 RON.
De precizat ar fi faptul ca, pentru orice modificare din apartament/casa, proprietarul trebuie sa obtina de la primarie Certificatul de urbanism si Autorizatia de construire.

Acte necesare

Pentru obtinerea unui certificat de urbanism in vederea construirii unei locuinte sau anexe gospodaresti ai nevoie de: copie de propietate, chitanta care dovedeste ca ati achitat taxa, doua planuri cadastrale scara 1/500 si doua planuri cadastrale scara 1/2000.

Dupa ce a fost eliberat certificatul de urbanism, vor fi depuse urmatoarele actele pentru obtinerea autorizatiei de construire:
- actul de propietate (copie legalizata)
-certificat de rol
- proiect pt. obtinerea autorizatiei de constructie
- toate avizele solicitate prin Certificatul de urbanism
- Certificatul de urbanism (copie)
- contract cu o firma de salubrizare
- acordul notarial al vecinului sau coproprietarilor (dupa caz),chitanta taxa .

Taxa pentru obtinerea unui certificat de urbanism este de 4 RON, iar pentru autorizatia de construire se achita o taxa a carei valoare este de 0,5% din valoarea trecuta in proiect si care se plateste la primarie.